Szereti Ön az életét? Az állatok is! Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány Tapolca

 Főoldal | Rólunk | Elérhetőségeink | Örökbefogadás-leadás | Partnereink | Adó 1% |

Minden magyar kóbor kutya álma 

Minden magyar kóbor kutya álma - A kutya magazin 2003. október LXVI. évfolyam


A kutya magazin 2003. október LXVI. évfolyam

Frissítve: 2011-06-21


Minden magyar kóbor kutya álma

Assisi Szent Ferenc Állatmenhely - Tapolca

Tapolcán a Sebron városrészben található ez a menhely. A kutyamenhely szó hallatán a magyar emberek többsége elborzasztó körülményekkel bíró kutyaketrec halmazokban tengődő sovány, koszos bundájú kutyákra gondol. A tapolcaiak, - akik már jártak városuk kutyamenhelyén - viszont tudják, hogy a kutyamenhely ott náluk egy más világ.

A telepen ragyogó tisztaság van, a kavicsos aljzat megkönnyíti a takarítást. A tágas kennelekben 1-2 egymással baráti viszonyban levő kutya él, csak a legagresszívebbeket kell egyedül elhelyezni. A kennelekben a kutyák méretéhez illő kutyaházak, és fekvő-pihenő fadobogók szolgálják az ott lakók kényelmét. Minden kennelnek van árnyékolója, ami azt jelenti, hogy minden kutya talál magának árnyékos területet a nyári nap legforróbb óráiban is.

Társasági életet a közös nagy területű kifutókban élnek a kutyák, minden nap alkalmuk nyílik ott levezetni energiáikat, futkározni, játszadozni. Természetesen nem egyszerre van kiengedve mind a 100-110 kutya, hanem speciálisan összeválogatott 6-8 kenneltárs kerülhet csak össze egyszerre. A telepen uralkodó békés szellemet megőrzendő, a rendzavaró, kötekedő kutyáknak is igyekszenek kiválasztani a leginkább béketűrő kutyákat a futtatás idejére.

Minden kutyának saját nyakörve és rozsdamentes etető, itató tálja van. Tehát akár luxusnak is nézhet ki a dolog. Hasonlóan luxus színvonalú a kutyákkal való bánásmód és napi foglalkozás. A kutyák túlnyomó része kedves, barátságos viselkedésű, csak 10%-ra tehető az agresszív állatok száma. Kezelhetetlen, tartós agresszivitás miatt csak kevés kutyát kényszerülnek elaltatni, nagyon sok gorombának, harapósnak behozott kutya a bent töltött hetek, hónapok alatt megszelidül, kedvessé válik. A menhelyre való bekerülésnek többféle útja van. Mivel a menhely Tapolca város sintértelepi funkcióit is ellátja, értelemszerű, hogy a befogott kóbor kutyák ide a menhelyre kerülnek. A megunt négylábúak sorsa is a menhely felé visz. Sok eladhatatlan kölyök és növendék kutyának is a menhely jelenti a megmenekülést. Talán az a legszívszorítóbb, ha anyagi okokból adja le a család a kedvencét, vagyis ha nem bírják tovább etetni a kutyát.

A hömpölygő kölyökkutya áradat elfojtásában a menhely a probléma elé menve próbál sikeres lenni. Ez több részű feladatot jelent az ivartalanítás terén. Első és legfontosabb, hogy a telepről csak ivartalanított kutyát adnak örökbe, kivétel a kölykök, az ő esetükben viszont írásbeli szerződés kötelezi a tulajdonost az ivartalanítás későbbi elvégeztetésére.

A menhely ellátási körzetében élő "folytonszülő" szukák ivartalanításának költségét és gondját is magára vállalja a menhely. A menhely kutyáinak ivartalanítását, oltását és általános gyógykezelését dr. Varga Ottó tapolcai állatorvos látja el már évek óta. Varga doktor szemtanúja volt a menhely átváltozásának, felvirágzásának. Az európai színvonalú menhely létrehozója és vezetője Ulrike Vollner. Vollner asszony magyar származású férjét követve települt át hazánkba és egészen véletlenül csöppent bele ebbe a munkába, és építette föl a mai menhelyet a korábbi telep romjaiból. Az Assisi Szent Ferenc kutyamenhelyre érkezők látják, hogy milyen jól érzik itt magukat a kutyák. A jólétnek azonban ára van. Vollner asszony egyik legfontosabb tevékenysége, hogy állandó anyagi fedezetet biztosítson a menhely működéséhez legalább a jelenlegivel azonos színvonalon, de szeretnék építeni és bővíteni is azt. Fejlesztésre vár a menhely kórházi része és karanténje. A menhely rendszeres külföldi támogatói Friedhelm Tschirch és Horst Schröer vezette "Hand und Pfote" (Iserlohn) valamint a "Deutsches Tierhilfswerk" (München) német alapítványok. Dr. Kurt Grabenwöger bécsi állatorvos pedig Ausztriában toboroz adakozó híveket. Varga dr. nem csak a kutyák gyógyításában vesz részt, hanem a menhely közkapcsolatainak kialakításában is sok feladatot lát el. Az Ő sikere, hogy Tapolca város önkormányzata is támogatja a menhely működését és hogy kiváló munkakapcsolat alakult ki a két intézmény között. Nagyon kevés az olyan állatvédő alapítvány Magyarországon, ahol ennyire szembetűnően látszik az a tény, hogy az alapítványhoz befolyó (kis, nagy, nagyon-nagy és óriási) pénzeket valóban a menhelyre, a kutyákra költik el és nem más fajta csatornákon úszik, majd párolog el. Ha eljön az adó 1%-ok felajánlásának ideje talán az olvasók emlékezni fognak erre a cikkre és a benne megismert tapolcai alapítványi menhelyre - itt valóban oda kerül a pénzük, amire szánják. Az Assisi Szent Ferenc menhelynek egy fillér reklámköltsége sincs, csak hasznos dolgokra mehet itt ki pénz a kasszából, és az is szigorúan felügyelve. Nagy szüksége lenne a menhelynek saját internetes honlapra, bíznak benne, hogy esetleg jelentkezik egy számítógéphez értő állatbarát, aki ezt az égető problémát megoldaná. Természetesen nagynevű cégek is szívesebben szponzorálnak korrektül működő kisebb társaságokat, ez történt tavaly télen, mikor a menhelyen kitört Parvo-járványt az Intervet Hungária Kft. által felajánlott Nobivac oltóanyagokkal sikerült elfojtani. A járvány néhány kutya pusztulását okozta, de sokkal nagyobb lehetett volna a baj, katasztrófa is kialakulhatott volna az ajándék Nobivac oltóanyagok hiányában.

A tapolcai menhelynek a légköre minden állatbarátot magával ragad. Így történhetett meg, hogy Tora Lilla fővárosi iskolás lány idei nyári vakációjából két hetet töltött a menhelyen, életreszóló kedves és tanulságos élményeket szerezve. Bizonyára lenne még az országban több olyan kutyamenhely, ahol szeretettel fogadnának nyaranta lelkes, fiatal kutyásokat.

A menhely befogadható kutyáiról a 06-30-340-1682, 06-30-340-6744 telefonokon lehet érdeklődni. Azonban nem mindenki kaphat kutyát a tapolcai menhelyről. Csak azok, akik vállalják a szeretet- és felelősségteljes kutyatartást - de nem csak odavetett szóbeli ígéretként, hanem írásos szerződésben! Íme, két mondat az örökbefogadási szerződésből:

"Beleegyezem, hogy a menhely képviselője bármikor felkeressen és ellenőrizze az általam befogadott állat körülményeit. Tudomásul veszem, hogy ha a menhely képviselője úgy ítéli meg, hogy a tartás körülményei az állat számára nem megfelelőek, az állatot vissza kell szolgáltatnom az egyesületnek."

dr. Lévai Piroska (x)

Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány

Bankszámlaszáma: 117 4805220031756 OTP Tapolca

Adószáma:189 19075 1 19

Vissza a menühöz >>

Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány | 8300 Tapolca, PF: 62.

állatmenhely, kutyamenhely, örökbefogadás