Szereti Ön az életét? Az állatok is! Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány Tapolca

 Főoldal | Rólunk | Elérhetőségeink | Örökbefogadás-leadás | Partnereink | Adó 1% |

Rólunk írt a ''vasárnapi NAPLÓ'' című újság 

Rólunk írt a ''vasárnapi NAPLÓ'' című újság - 2009 december 13-án jelent meg az alábbi cikk ''a hét sztorija''-ként kiemelve.


2009 december 13-án jelent meg az alábbi cikk ''a hét sztorija''-ként kiemelve.

Frissítve: 2011-01-16

 

A HÉT SZTORIJA: Egy díjnyertes állatmenhely örökbefogadási tanácsai

Önzetlen segítségre várnak

Az ünnepek előtt sokan nem tudják, mi lehetne a legmegfelelőbb ajándék a gyerekeknek, vagy egyedül élő időseknek. Több esetben bizonyul jó ötletnek egy élőlény, - kutya, macska - mint ajándék. A kicsiket rászoktatja a gondoskodásra, a felelősségre, a magányosak esetében pedig még a közérzetre is jó hatással van, ha szólhatnak egy négylábú társhoz. Az Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány munkatársai jól tudják, hogy kinek milyen állatot érdemes ajánlani, mire kell figyelni a kiválasztáskor.

Jó eredménnyel zárja az évet a tapolcai Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, amely egy országos pályázaton a legjobbak között vett részt. Munkatársai pontosan tudják, hogy milyen kérdések merülnek fel az állatok örökbefogadásával kapcsolatban, és azt is, hogy kinek milyen állatot érdemes ajánlani, mire kell figyelni a kiválasztáskor. Egy-egy ilyen karácsonyi ajándékozást is jól meg kell gondolni, hiszen, ha megunja a gazdi a kutyát, nem teheti félre arra az időre, amíg nincs kedve foglalkozni vele. Az is szempont lehet, hogy melyik kutyafajta tűri, ha napközben több órára magára hagyják. Azt ugyanis a macskák jobban viselik.

 

Mint azt a menhely vezetőjétől, Ulrike Vollnertől megtudtuk, a Pedigree Örökbefogadási Pályázat országos versenyén résztvevő 47 telep közül a díjazott öt legjobb menhely közé került a tapolcai. A kétmillió forintos díjból külön helyiséget építenek a beteg, idős kutyák és macskák számára, valamint fő feladatukra, az ivartalanításra is fordíthatnak.

- Az 1995 óta működő menhely így jó évet zárhat. Idén először láthatjuk valamelyest munkánk gyümölcsét az elismerésen túl is. Ugyanis most mintha kevesebb kutyakölyök kerülne hozzánk, ez pedig a korábbi évek ivartalanításainak köszönhető. Amikor egy alom kölyköt szeretne elhelyezni nálunk egy gazdi, az a kikötésünk, hogy az anyakutyát ivartalaníthassuk. Így is folyamatos teltház van a közel 150 kutyát befogadó menhelyen, de mégis jobb körülmények között lehetnek az állatok, mint korábban - mondja a menhelyt kilenc éve vezető Ulrike.

A gazdátlan állatok sorsát szívügyének érző asszony idén kiérdemelte a Magyar Állatvédő Szövetségtől a kiváló állatvédő címet. Az elismerés mögött rengeteg önzetlen munka van, ezt a számok is mutatják. Például míg öt éve alig több, mint kétszáz kutyát fogadtak be, tavalyelőtt már közel 340-et. Az elmúlt évben több, mint kétszázat sikerült örökbe adni, és ennyit ivartalanítottak is. Ez utóbbi feladat az egyik legfontosabb Ulrike szerint. Ezért segítséget nyújtanak azoknak a kutyájukhoz ragaszkodó gazdiknak is,  akik nem tudják kifizetni a műtét költségét.

A menhely adományokból, adóegyszázalékokból működik, az önkormányzat a gyepmesteri feladatokat finanszírozza, Ulrike pedig külföldi kapcsolatait is kihasználja. Rengeteg pénzt költenek a kölykök ellátására, oltására is. Manapság pedig a macskák száma szintén egyre gyarapszik, a menhely befogadja őket, akárcsak a fajtiszta, és a keverék kutyákat. A legnépszerűbbek persze az utóbbiak a kedvencet kereső leendő gazdik között. Mindig van jó néhány tacskó keverék, kuvasz, nagyon ritkán bernáthegyi, német juhász, palotapincsi. Az idős kutyák gyakran azért kerülnek a menhelyre, mert a gazdájuk nem akar bíbelődni velük. Pedig Ulrike szerint nagyobb bűn egy több éve gazdájához hű, beteg ebet az utcára tenni, mint egy életképes kölyköt. Sok esetben azonban teltház van, emiatt megértést kér a gazdiktól. Reményei szerint viszont a jövőben egyre jobb lesz a helyzet, a folyamatos ivartalanításnak is köszönhetően. De így is marad éppen elég befogadásra váró állat, akikről gondoskodni kell, gazdát keresni nekik. És nemcsak karácsony környékén.


Az Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítványt 1994-ben német és magyar állatvédők hozták létre, látva Tapolcán és környékén a sok kóbor kutyát és a sintértelep szörnyű állapotát. A jelentősebb fejlesztések 2000-ben kezdődtek, amikor a jelenlegi vezetőség átvette a telepet. Pillanatnyilag egy hektárnyi területen 70 kennelben tudják biztonsággal elhelyezni a kutyákat, valamint öt elkülönített nagy udvarban van lehetőségük az ebeknek a szabad mozgásra, játékra. A menhely Tapolca és vonzáskörzetéből, sőt a szomszédos megyékből is fogadja be az utcára került, kidobott, vagy leadott kutyusokat és macskákat. Az otthon a gyepmesteri feladatokat is ellátja. Az állatok eutanáziájára csak a legritkább esetben kerül sor, például ha emberre, vagy más állatra veszélyes, nagyon öreg és gyógyíthatatlan beteg a kutya. A kóbor állatok befogása mellett jelentősen növekszik az azon személyektől átvett kutyák száma is, akik különböző okok miatt kutyájukat a menhelyre szeretnék leadni.


Ősszel magukra maradnak

A Balaton-parti nyaralók a meleg évszakban sok kutyának, macskának is otthont, és persze azzal együtt élelmet adnak. Azonban a családok sok esetben csak néhány hónapot töltenek a víkendházban, aztán jön az ősz, és a kérdés, hogy mi legyen a nyáron befogadott, odaszoktatott kedvenccel.

Ha a család nem tudja, vagy nem akarja magával vinni a pesti panelbe, jó esetben a szomszédok vállalják a kutya, macska gondozását a jövő nyárig. Vagy a nyári ideiglenes gazdi veszi a fáradtságot, és keres valaki mást, aki gondoskodik az állatról. Sokszor azonban ősszel egyszerűen útközben kiteszik az autóból, nem törődve azzal, ha a gyerek ordít a kedvence után, és pláne nem azzal, hogy mi lesz a hoppon maradt négylábúval. Nemegyszer láttam már lakatlan területen az út mentén kószáló kismacskát, amit aztán kis idő múlva, mire visszafelé mentem, elütött egy autó.

Ha szerencséje van a szegény párának, befogja egy jó szándékú gyepmester, és a telepen még kap egy esélyt, hogy valaki hazavigye. Ahogy én ezt a lusta perzsát. Egy éve ugyanis gondoltam, írok pár sort a tapolcai menhelyről, hátha gazdára talál pár árva állat...


A cikkeket Tóth B. Zsuzsanna írta a "vasárnapi Napló" című újság 2009. december 13-diki számába.

Vissza a menühöz >>

Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány | 8300 Tapolca, PF: 62.

állatmenhely, kutyamenhely, örökbefogadás